כבר כמה פעמים יצא לנו לשמוע את המשפט המוטעה כי "עוסק פטור" הוא עצמאי שפטור מלשלם מסים כלל. חשוב להבין כי הדבר אינו מדויק. במאמר זה נענה על כל השאלות הנפוצות הקשורות לנושא של עוסק פטור.
מהו עוסק פטור?
עוסק פטור הוא אדם המכריז על עצמו כעצמאי ולשם כך פותח תיק במס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי.
השאלה הראשונה שעולה אצל אנשים רבים הנה "פטור ממה?" וזוהי שאלה לגיטימית לגמרי, משום שהשם עצמו "עוסק פטור" גורם לבלבול רב. חשוב להבין כי עוסק פטור אינו משלם מע"מ בלבד – מס ערך מוסף. מה שאומר כי אינו גובה מע"מ מהלקוחות וגם אינו מקבל החזר מע"מ מהמדינה (קיזוז מע"מ).
עם זאת, עוסק פטור חייב בתשלומי מס הכנסה בהתאם לאחוז שיקבע באופן פרטני על ידי הרשויות – זאת בהתאם לעיסוק וגובה ההכנסות הצפוי.
מה עליי לשלם?
כמו שציינו מקודם, עוסק פטור הנו פטור מתשלומי מע"מ, אך חייב בתשלום מס הכנסה וביטוח לאומי.
כיצד לפתוח עוסק פטור?
פתיחת עוסק פטור מתבצעת בקלות ובמהירות, כל שעליכם לעשות, הוא לגשת למע"מ עם תעודת הזהות שלכם, להצהיר כי הנכם מעוניינים בפתיחת עסק עצמאי, להסביר על סוג העיסוק ולדווח על הרווחים הצפויים.
לאחר מכן, יש להגיע למס הכנסה (בדרך כלל, הנם נמצאים באותו הבניין), שם תתבקשו למלא טופס מספר 5329 ובקשה לפטור מניכוי מס במקור.
לאחר מכן יש לגשת לביטוח לאומי, שם יקבע הסכום של דמי הביטוח, אותם תצטרכו לשלם כל חודש.
אם אתם לא אנשים מסודרים במיוחד בכל מה שקשור לתחום הניירת, ניתן להיעזר ברואה חשבון שיבצע את כל הפעולות הדרושות במקומכם וכך תוכלו להתפנות לקידום ושיווק של העסק החדש.